Afbeelding van het internet gebruiken voor eigen werk

De hoeveelheid data dat aanwezig is op het internet is de afgelopen jaren extreem toegenomen. Zowat alle informatie, foto’s, artikelen en persoonsgegevens zijn te vinden op het internet. Het is een groot en chaotische database. Je hebt het volgende vast weleens zelf meegemaakt, je bent bezig met het schrijven van een werkstuk en daarbij heb je een passende afbeelding nodig dat aansluit bij het onderwerp. Je hebt de perfecte foto gevonden op een willekeurige website en wilt deze kopiëren. Maar mag jij als schrijver van een werkstuk zomaar een afbeelding van het internet halen en dit online publiceren zonder toestemming van de eigenaar van deze afbeelding? Een situatie die vaak voorkomt in het hedendaagse leven. Lees in dit artikel meer over dit onderwerp en kom meer te weten over het auteursrecht.

Wanneer heeft iemand auteursrecht op eigen werk?

Op het moment dat een persoon iets creëert en iets maakt tot zijn eigen werk op het gebied van literatuur, muziek, kunst of foto’s heeft deze persoon al auteursrecht. Wanneer een artiest iets moois en creatiefs creëert is het niet de bedoeling dat iedereen op het internet dit kan kopiëren. De auteur is de enige persoon die mag bepalen wat er met zijn werk gebeurd en hier vervolgens toestemming voor verlenen. Doordat bepaalde werken beschermd zijn en mensen elkaars werk niet makkelijk kunnen kopiëren blijft deze wet de creativiteit van schrijven en ontwerpers stimuleren.

Mijn foto op het internet is gekopieerd door iemand anders en online gepubliceerd, wat nu?

Ten eerste is het juiste om te doen contact opnemen met de persoon die inbreuk heeft gemaakt. Het kan vaak voorkomen dat werken over worden genomen zonder dat hierbij is nagedacht, mensen kopiëren zonder te weten het werk van anderen. Het is daarom netjes om eerst contact op te nemen en een waarschuwing te geven aan deze persoon om de foto te verwijderen. Als dit niet voldoende is om de zaak op te lossen heeft de auteur recht op meer. Het aantonen van dat het om je eigen auteursrecht gaat is belangrijk, vervolgens kunnen er juridische stappen genomen worden. Een advocaat met expertise op het gebied van auteursrecht kan hier perfect bij ondersteunen. De laatste vraag die je jezelf moet stellen is hoe vind ik een advocaat en hoe kan ik een advocaat vergelijken? Met de juiste ondersteuning op juridisch gebied worden al je werken goed beschermd en hoef je je hier geen zorgen meer over te maken.