Er zijn de afgelopen decennia aardig wat nieuwe beroepen ontstaan die we vandaag de dag als vanzelfsprekend achten. Een mooi voorbeeld van zo’n beroep is de back-end developer. Een back-end developer kan, wanneer hij op zoek is naar een nieuwe baan, de krenten uit de pap halen! Er zijn honderden openstaande vacatures voor iemand met kennis, ervaring en vaardigheden voor de ontwikkeling van de digitale platformen van bedrijven en overheden. Maar wat doet een back-end developer precies? Dat leggen we je uit in deze blog.

De achtergrond

De back-end developer (vaak ook simpelweg back-ender genoemd) is iemand die ervoor zorgt dat een website, webapplicatie of alleenstaande applicatie naar behoren functioneert en de taken uitvoert waarvoor de digitale omgeving is ingericht. Simpel samengevat: een back-ender maakt iets en onderhoudt dat.

Toenemende vraag

Elke onderneming heeft tegenwoordig een website – dat kan ook niet anders! Het internet is de plek waar mensen vinden wat ze zoeken, daar moet elke onderneming dus ook een aanwezigheid hebben. Vaak hebben bedrijven ook een eigen iPhone of Android app. Dit moet allemaal ontwikkeld worden door back-end developers. Daarom is er vandaag de dag zo veel vraag naar.

Ieder zijn eigen taal

Veel back-end developers zijn meertalig. We bedoelen dan niet dat ze naast Nederlands ook Engels kunnen! Ze beheersen vaak meer dan één programmeertaal zoals JAVA of PHP. Deze programmeertalen hebben, net als normale talen, een eigen grammatica, woordenschat en functies. De meest gebruikelijke programmeertalen die een back-ender bekend mee zal moeten zijn, zijn php, python, java, C++ en SQL. Een developer die gespecialiseerd is in java, heet bijvoorbeeld een java developer.

Vormgeving

Heb je onlangs een website bezocht en vond je dat deze er goed uitzag? Dan hoef je daar dus niet de back-ender voor te bedanken. Degene die ervoor zorgt dat het ontwerp en de visuele elementen prettig zijn en de juiste triggers teweeg brengen, is de front-end developer.