Het beste aan een eigen baas zijn is voor veel mensen de onafhankelijkheid om je eigen beslissingen te maken, de flexibiliteit in werktijden en de voldoening van een eigen bedrijf laten groeien. Het is echter niet allemaal perfect en het is zeker niet makkelijk. Voor ieder succes zijn er verschillende problemen en irritaties die een rol spelen. In deze blog nemen we een kijkje naar de vijf meest voorkomende irritaties van MKB’ers.

Je bent de baas, maar hebt niet alle controle

Als de directeur bent van een onderneming heb je te maken met personeel, klanten, concurrenten en andere instanties. Daardoor heb je niet zoveel controle als je zou willen over de werkzaamheden, je eigen agenda en nog veel meer zaken. In dat geval heeft het bedrijf de controle over jou in plaats van andersom en je bent continu bezig om brandjes te blussen.

Alle betrokkenen hebben een eigen agenda

Een andere frustratie van MKB’ers is het feit dat iedere partij die betrokken is bij je onderneming een eigen agenda heeft. Iedereen wil doen wat voor hen het beste is, ook al staat dat soms haaks op de belangen van de onderneming. Je hebt bijvoorbeeld te maken met personeel dat alleen voor eigen succes gaat of niet gemotiveerd genoeg is of leveranciers die je het leven bewust zo moeilijk mogelijk maken. Normaal verwacht men dit soort strijd alleen van de concurrentie.

Er is altijd een gebrek aan geld (voor bestaande en nieuwe ideeën)

Ambitieuze MKB’ers hebben vaak ideeën genoeg om het bedrijf nóg beter te maken en nog verder uit te breiden. Daar is uiteraard geld voor nodig en je zult vrijwel altijd zien dat er niet genoeg geld (en tijd) is om alle ideeën uit te voeren. Dit kan komen door bestaande problemen die eerst opgelost moeten worden, maar ook deels door het feit dat je als MKB’er vaak een te groot deel van je tijd kwijt bent aan het krijgen van je geld. Debiteuren zijn soms bijzonder lastig te bereiken, wat het creëren van een stabiele cashflow lastig maakt, net als het focussen op primaire werkzaamheden. Gelukkig zijn er daarvoor zaken als MKB factoring uitgevonden, om MKB’ers te ondersteunen.

Niet meer te kunnen groeien

Ongeacht wat je doet, het lijkt maar niet mogelijk om de volgende stap te maken in de groei van het bedrijf. De groei gaat intussen langzaam of is volledig gestagneerd en er is onduidelijkheid over welke stappen er gezet moeten worden om wel die stap te kunnen maken. Daarnaast is er niet genoeg tijd en geld beschikbaar om echt eens na te gaan denken over ingrijpende veranderingen die nodig zijn voor een dergelijke groei.

Bewezen, conventionele strategieën lijken niet te werken

Je hebt vrijwel alle manieren geprobeerd om je bedrijf beter te laten werken of te groeien, maar niets lijkt te werken voor langere termijn. Dit heeft als gevolg een gevoel van onzekerheid of radeloosheid bij het personeel over de vervolgstappen en je hebt het gevoel stuurloos te zijn richting de toekomst.