Wil jij koste wat het kost jouw drone vliegbewijs halen? Dan is het tijd om actie te nemen. Je kan een speciale droge opleiding volgen die zorgt dat jij legaal gebruik kan maken van jouw dromen in bijvoorbeeld de Europese Unie, Noorwegen, IJsland en Zwitserland. Veel mensen zijn niet bekend met het feit dat je moet beschikken over een certificaat om een Drone te mogen vliegen, maar om daadwerkelijk gebruik te kunnen maken van een drone vanaf 250 gram, moet je in handen zijn van een bewijs. In dit artikel leggen we alles uit over dit proces.

Waarom jij een Drone opleiding moet volgen

Een drone opleiding zorgt ervoor dat jij klaar wordt gestoomd om veilig en verantwoord met een drone te vliegen. Dit is van belang, aangezien je een apparaat hoog in de lucht laat vliegen. Een drone is duur, vooral wanneer je echte professionele beelden wilt maken. Dit betekent dat een verhuurbedrijf of een eigenaar zekerheid wilt hebben dat de drone niet zomaar neerstort als gevolg van niet genoeg ervaring. Ook zorgt de drone opleiding voor meer veiligheid voor de omgeving. Een drone die hoog uit de lucht komt vallen kan namelijk schade aanrichten aan huizen, dieren of zelfs mensen. Daarom is er een algemene regel opgesteld dat drones boven de 250 gram alleen bestuurd mogen worden door mensen met een certificaat in handen.

Hoe gaat een opleiding van start?

Ben jij benieuwd hoe jij dit certificaat kan krijgen? Dan ga je van start met een drone opleiding. De drone opleiding bevat verschillende stappen. Je begint met een basiscertificaat A1-A3. Dit is een test met meerkeuzevragen. Dit kan je vervolgens uitbreiden naar A2 door een volgende test te doen. Zodra je deze tests hebt gehaald, is het tijd om over te gaan op de praktijk. Je vraagt jouw drone bewijs aan bij de RDW. Zodra jouw EU drone bewijs binnen is, mag jij gebruik maken van de drone.

Belangrijk om te onthouden

Ondanks dat je in handen bent van een drone bewijs wat geldig is binnen heel EU, Zwitserland, IJsland en Noorwegen, is het belangrijk om altijd de regels van een land te controleren. In de meeste landen moet je namelijk lokaal een akkoord krijgen om gebruik te mogen maken van de drone. In Portugal geldt dit bijvoorbeeld. Dit is om te voorkomen dat er drones op berggebieden of drukke steden worden gebruikt. Op EUdronebewijs.nl vind je meer informatie over de drone opleiding en de regelgeving bij het gebruik maken van een drone in de EU.