Ben je van plan een onderneming te starten? Dan vraag je je vast af of je beter een eenmanszaak of een BV kunt oprichten. In dit artikel bespreken we de twee meest populaire rechtsvormen met hun verschillen en voordelen.

Wat is een eenmanszaak?

Een eenmanszaak is een eenvoudige rechtsvorm voor een onderneming. Je richt de oprichting snel en eenvoudig op en maakt gebruik van veel fiscale voordelen. In de meeste gevallen is een eenmanszaak met een winst tot €150.000 voordeliger dan een BV. Wel is het zo dat de aansprakelijkheid van de ondernemer beter geregeld is bij een BV dan een eenmanszaak.

Voordelen van een eenmanszaak

  • Eenvoudig en snel opgericht
  • Goedkoper (tot €150.000 winst)
  • Onbeperkt personeel aannemen
  • Fiscale kortingsregelingen

Wat is een BV?

De andere bekende hoofdvorm van een onderneming is een BV. De meeste ondernemers beginnen vanuit een eenmanszaak en kiezen voor een BV als de onderneming beter begint te lopen. Belangrijk om te weten is dat een BV een rechtspersoon is. Als ondernemer ben je directeur-grootaandeelhouder (dga) van je bedrijf en daarbij in loondienst van je eigen BV. Daarom is het belangrijk om je privé en zakelijke vermogen strikt gescheiden te houden, zodat je privé vermogen niet altijd aansprakelijk gesteld kan worden.

Voordelen van een BV

  • Uitsluiten van aansprakelijkheid van privé vermogen
  • Fiscale voordelen bij winst boven €150.000
  • Fiscale voordelen bij verkoop (deelnemingsvrijstelling)
  • Belastingheffingen langdurig uit stellen (deelnemingsvrijstelling)

Minder risico bij een BV of een eenmanszaak?

In principe loop je meer risico met een eenmanszaak, omdat je hele privé vermogen aansprakelijk gesteld is. Schuldeisers kunnen dan beslag laten leggen op bijvoorbeeld je woning of privé rekening. Met een BV heb je als ondernemer een afgescheiden vermogen. Schuldeisers kunnen dan in de meeste gevallen alleen beslag laten leggen op het zakelijk vermogen van je BV.

Wil je een eenmanszaak of een BV oprichten? Dan raden we aan professioneel advies op te vragen een specialist, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.