Als je het arbeidsrecht interessant vindt, kun je overwegen om je carrière te starten als bijvoorbeeld een arbeidsrechtadvocaat. Dit artikel schetst de typische taken van een arbeidsrechtadvocaat, de kwalificaties die nodig zijn om het arbeidsrecht uit te oefenen en de persoonlijke kwaliteiten die nodig zijn om te slagen in dit beroep.

 

Arbeidsrechtadvocaat worden

Het kan een lonende baan zijn, maar het vergt veel inzet en hard werken. Het is een goed idee om werkervaring op te doen voordat je begint aan een opleiding. Benader lokale bedrijven en vraag hen of ze snuffelstages aanbieden om werkervaring op te doen. Hoewel je ervaring niet representatief zal zijn, geeft het je inzicht in de dagelijkse taken van een advocaat.

 

Taken van een arbeidsrechtadvocaat

Arbeidsrechtadvocaten adviseren werkgevers en werknemers bij het oplossen van geschillen die zich op de werkplek voordoen. Hierbij valt te denken aan kwesties rond loon, arbeidsovereenkomsten en geschillen over oneerlijk ontslag.

 

Arbeidsrechtadvocaten besteden een deel van hun tijd aan de voorbereiding van rechtszaken voor hun cliënten. Dit houdt in dat ze in contact treden met hun cliënten om ervoor te zorgen dat zij over alle informatie beschikken die nodig is voor de zaak, dat ze de wetgeving onderzoeken die relevant is voor de betreffende kwesties en dat ze onderzoek doen naar eerdere zaken, zodat ze een realistische inschatting kunnen maken van de meest waarschijnlijke uitkomst voor hun cliënt. Daarnaast adviseren ze hun cliënt over de technische aspecten van het proces en bereiden hem, indien nodig, voor op het moment dat hij voor de rechter verschijnt.

 

Adviserende rol

Naast het oplossen van geschillen voor cliënten die directe hulp nodig hebben, werken arbeidsrechtadvocaten ook in een adviserende rol, om te voorkomen dat er problemen ontstaan.

 

Salaris van een arbeidsrechtadvocaat

Het gemiddelde salaris voor een advocaat die in het arbeidsrecht werkzaam is bedraagt gemiddeld €70.000 tot €90.000 per jaar. Het salaris verschilt echter per sector. De best betalende sectoren zijn het bankwezen, de financiële sector en de verzekeringssector.

 

Bovendien zal het salaris van een advocaat afhankelijk zijn van de locatie en de grootte van de praktijk. Zoals het geval is met de meeste beroepen, hebben advocaten de mogelijkheid om meer te verdienen, omdat ze ervaring en expertise verzamelen die hen in staat stelt om meer waarde te brengen aan een bedrijf.