De opleiding Fitness Trainer A is uitermate geschikt voor beginnende fitness instructeurs die aan het werk willen als erkend en geregistreerd fitness instructeur. Ook als je plannen hebt om als personal trainer aan de slag te gaan of als je later fitness trainer B wilt volgen is deze cursus eigenlijk een must.

Mix van theorie en praktijk
De opleiding Fitness Trainer A bestaat uit een flink deel theorie maar ook voldoende praktijk. Behandeld worden onderwerpen als functionele anatomie, biomechanica, inspanningsfysiologie, trainingsleer, krachttraining met musculaire trainingsapparatuur.  Ook klantbegeleiding staat op de agenda, net als preventie van blessures en blessurebehandelingen.  Ook aan de orde komt voeding en sport en dopingpreventie en uiteraard wordt ook nadrukkelijk stilgestaan bij de begeleiding van klanten.

Hoe communiceer je met je klant?
Het geleerde wordt uiteraard ook in de praktijk gebracht in de vorm van trainingsleer, trainingsmethoden en het maken van trainingsschema’s. Ook de wijze van instrueren en lesgeven komt uitgebreid aan bod. Bovendien leer je tijdens de opleiding Fitness Trainer A hoe je communiceert met de klant, iets dat steeds belangrijker wordt.

Hoe haal je de vooraf gestelde doelen?
In de moderne tijd krijg je als aanstaand fitnesstrainer te maken met klanten die bewust kiezen voor sport en daarbij bewust kiezen voor goede begeleiding. Het is een kunst om samen met de klant de vooraf bepaalde doelstellingen te behalen en een kunst om je enthousiasme over te brengen op je klant. Behalve het sporten zelf wil de klant graag geïnformeerd worden over hoe er gezonder geleefd kan worden en hoe ze hun behaalde resultaat ook vast kunnen houden. Met alleen theoretische kennis van zaken als trainingsleer ben je er dus niet. Goed omgaan met mensen is ook uitermate belangrijk.

Toets met zestig meerkeuzevragen
Als je de opleiding Fitness Trainer A volgt, word je ook geacht tenminste zestig uur stage te lopen bij een erkend sportcentrum en moet je bovendien verschillende stageopdrachten uitwerken. Het theorie-examen bestaat uit een toets met zestig meerkeuzevragen, het praktijkexamen houdt in dat je een fitnesstraining geeft. Voor het zover is dien je echter wel al het theoriegedeelte gehaald te hebben en moet je een voldoende gescoord hebben op de stageopdrachten en het lesvoorbereidingsformulier.

Ook zonder vooropleiding mogelijk
Heb je ook een voldoende gescoord op het praktijkexamen, dan kom je in het bezit van het felbegeerde diploma. Je mag jezelf dan bevoegd en professioneel medewerker van een sport-  of fitnesscentrum noemen. Bovendien ben je met een diploma op zak gekwalificeerd om zelfstandig les en leiding te geven aan zowel individuele sporters als groepen sporters. Met een diploma in het bezit laat jij je uiteraard meteen registreren in het Nationale EREPS-register, niveau 3. Het is overigens mogelijk zonder vooropleiding deze opleiding te volgen. Het minste wat je moet bezitten is affiniteit met fitness en sport terwijl ervaring met het geven van trainingen uiteraard een behoorlijke pre is. Kiezen voor de opleiding Fitness Trainer A is een goede keuze. Nog steeds namelijk ontdekken meer en meer mensen de toegevoegde waarde van sport en gezonder leven. En dus kun je als erkend fitnesstrainer een prima boterham verdienen.