Hoe bereid je je voor op een assessment? Wanneer de tijd is aangebroken om je test te laten uitvoeren, is het altijd nuttig om deze goed voor te bereiden, ongeacht het type persoon dat je bent. Een goede voorbereiding kan je zenuwen verminderen en geeft je de kans om die dag het meeste uit jezelf te halen en beter te presteren.

Adviezen

Een assessment bestaat vaak uit een aantal vaste onderdelen. Dat zorgt ervoor dat je je goed kunt voorbereiden op je eigen test.

Lezen

Een goede voorbereiding begint altijd met het doornemen van de verkregen informatie. Het assessmentbureau waar je test gaat plaatsvinden, geeft je meestal een folder met informatie over het tijdsbestek, de testen en de locatie. Lees deze informatie goed door zodat je weet wat je kunt verwachten en waar je je op moet voorbereiden.

Voldoen aan de criteria

Vervolgens moet je nadenken over wat je hoopt te bereiken. Hiervoor is het aan te raden om de door de opdrachtgever gewenste competenties te bestuderen, om erachter te komen naar wat voor persoon ze op zoek zijn. Op deze manier kun je bepalen of je aan hun eisen kunt voldoen. Vervolgens kun je de relevante vaardigheden onder de aandacht brengen van de beoordelaars, zodat zij overtuigt raken van jouw geschiktheid voor de functie in kwestie.

Oefenen

Zorg ervoor dat je veel oefent.  Dit geldt niet alleen voor de capaciteitentest, waarop je waarschijnlijk beter scoort als je oefent. Je moet ook rollenspel en interviews oefenen. Wat zou je in bepaalde situaties doen? Hoe zou je reageren en waarom? Dit zijn essentiële vragen die helpen om je persoonlijkheid te bepalen en die net zo belangrijk zijn als de IQ- of capaciteitentest.

Fitheid

Een goede voorbereiding houdt ook in dat je een goede nachtrust hebt gehad om zowel fysiek als mentaal fris bij het assessment te verschijnen. Behoud een normaal patroon in termen van sport en fysieke activiteiten gedurende enkele dagen voorafgaand aan de testdag en zorg ervoor dat je voldoende rust neemt zodat je volledig fit bent.