In deze blog gaan we je een aantal basistips leren die jou of de medewerkers van je bedrijf kunnen helpen om veilig te werken met een hoogwerker. Het zijn tips die door de experts geven worden en zeker aanbod zullen komen tijdens een cursus voor een hoogwerker-certificaat. Kijk snel met ons mee naar de tips, die zeker handig zijn ter voorbereiding op de cursus.

Zorg voor een opleiding

Het is belangrijk dat alle medewerkers van je bedrijf op de hoogte zijn van de veiligheidseisen die gelden rondom het werken met een hoogwerker. Neem met hen het bedieningspaneel door en laat zien waar de noodstop zit.

Volg de procedure

Het is heel belangrijk dat je de werkprocedures leest, begrijpt en gehoorzaamd. Zo weet je zeker dat je voldoet aan alle wettelijke veiligheidseisen.

Testen

Elke keer dat je gaat werken met de hoogwerker is het goed om deze te testen. Zo weet je zeker dat alles in orde is wanneer je er bovenop staat. Neem de verschillende stappen van de veiligheidstest goed door en loop ze allemaal af.

Werkplaats testen

Niet alleen de hoogwerker moet getest worden, ook de werkplaats mag onder de loep genomen worden. Er kunnen holen, gaten en onstabiele zandgronden zijn waarin de hoogwerker weg kan zakken, dat wil je niet. Wanneer er mogelijke gevaren geconstateerd zijn, is het belangrijk om een plan te maken. Vaak wordt de ondergrond verstevigd met stalen platen.

Valbescherming

Er zijn een aantal zaken verplicht op de bouw, ten eerste is dat de bouwvakkershelm, ten tweede een gedegen valbescherming. Een werknemer op de hoogwerker moet verankert zijn aan het platform. Het allerbeste is om valnetten naast de hoogwerker te hebben, maar dit is niet altijd mogelijk.

Juist gebruik

Bij het werken met een hoogwerker is het belangrijk dat je ten alle tijden achter het hek blijft staan. Ga niet op de leuning zitten. Kijk uit met hoogspanningsleidingen, je staat hoog, maar bent wel via de hoogwerker verbonden met de aarde. Neem geen klimroute naar beneden als er iets mocht gebeuren, wacht op de hulpdiensten. Wanneer er zelfs na alle testen toch iets mocht gebeuren, dan is het zaak altijd vooraf een veiligheidsplan opgesteld te hebben. Zo komt iedereen ’s avonds weer veilig thuis. Het is sterk aan te raden om een portofoon of mobiele telefoon mee te nemen naar boven. Een vorm van communicatie met de collega’s beneden is erg belangrijk. Op deze manier zijn de hulpdiensten te bereiken in geval van nood.