Als je juridische hulp zoekt bij een geschil, hoe vind je dan een goede advocaat? Waar je vroeger wellicht alleen in de regio keek, biedt op het internet een groot aantal advocatenkantoren zich aan. Hoe zorg je ervoor dat je een goede advocaat kiest?

Beroepsorganisaties

Een van de manieren waarop je een goede advocaat kunt herkennen is als hij of zij is aangesloten bij een beroepsorganisatie. In Nederland is de meest bekende organisatie de ‘Nederlandse orde van Advocaten’ (NOvA). Alle advocaten binnen de orde hebben een rechtenstudie afgerond. Daarnaast zijn er vele specialistenverenigingen, waar gespecialiseerde advocaten zich bij kunnen aansluiten. Een voorbeeld is de VIA, de Vereniging voor Incasso- en procesadvocaten, welke strenge eisen stelt aan de leden. Op deze manier weet je zeker dat je deskundige juridische hulp zult ontvangen van een advocaat die aangesloten is bij een gespecialiseerde beroepsorganisatie.

Tarief van de advocaat

De tarieven voor het inschakelen van een advocaat variëren sterk, van ongeveer €100 per uur tot een meervoud daarvan. Daarbij hoeft een hoge prijs niet direct een indicatie te zijn voor de kwaliteit van de advocaat. Vaak hangt dit samen met de complexiteit van de zaak. Bij kleinere zaken in de privé sfeer zal het gemiddelde tarief relatief laag liggen, bij grotere, complexe zaken zal het uurtarief vrij snel stijgen.

Recensies en beoordelingen

Een ander voordeel van de online beschikbaarheid van diverse gidsen met advocaten is de mogelijkheid van het beoordelen van de dienstverlening. Er zijn verschillende recensieplatformen waar zowel losse advocaten als advocatenkantoren te vinden zijn. Hier kun je vrij snel een indruk krijgen van de ervaring van andere mensen. Naast specifieke branchegidsen zijn er ook algemene recensieplatformen als Klantenvertellen of Kiyoh. Ook via Google of via de Telefoongids kunnen mensen ervaringen delen.

Een goede advocaat zoeken is een stuk eenvoudiger geworden met het internet. Kijk onder andere naar de beroepsorganisaties waar een advocaat bij aangesloten is, het tarief en controleer andere beoordelingen van jouw beoogde advocaat.