Het gebeurt helaas vaker dan we willen, maar mensen die belanden in de schulden. Dit kan verschillende oorzaken en redenen hebben alleen is dat niet per se altijd van belang om te weten. Wat veel belangrijker is namelijk is hoe je er zo snel mogelijk uit komt? De bedragen zijn vaak zo groot dat je zelf niet meer weet hoe je er vanaf komt.

Wat is WSNP?

Wsnp staat voor wettelijke schuldsanering natuurlijke personen. Een schuldsanering is een instantie die jou helpt om de schulden af te betalen. Hoe dat dan werk is dat via de rechtbank wordt aangevraagd of je in de bewindvoering regeling mag. Dit houdt in dat de bewindvoerder al jouw inkomen krijgt en je vast lasten betaald. Met het resterende bedrag betalen zijn deels de schuldeisers en krijg jij leefgeld.

Hoe werkt bewind voering?

Voor leefgeld krijg jij een bepaald bedrag per week wat uitgerekend is wat voldoende is om van te leven voor jou. Met de schuldeisers wordt een bedrag afgesproken dat zij betaald krijgen in de tijd dat jij onder bewind staat. Dat betekend dat er van tevoren wordt gekeken hoe lang het nodig is voor jou om de schulden af te betalen. Meestal is dat ongeveer drie jaar. Dit kan meer of minder zijn.

Het wordt op zo een manier uitgerekend dat ze een bedrag maal het aantal maanden dat je erin zit rekenen en dat is hetgeen dat jij betaald. Dit bedrag rekenen ze op basis van jouw inkomen. Des te lager je inkomen dus is des te minder je betaald uiteindelijk. Nadat je al die tijd gezeten hebt wordt de rest van je schuld kwijtgescholden. Op dat moment heb je dus geen schulden meer en sta je niet meer onder bewind.

Wat kan ik doen?

Heb je zelf schulden en twijfel je om de schuldsanering in te gaan. Lees hier nog veel meer erover en kijk zelf wat je wilt. Je kunt altijd contact leggen met die mensen en vragen wat de mogelijkheden zijn en eventueel nog extra uitleg hierover.