Het is een gewone werkdag net als alle andere dagen, denk je. Totdat je baas je vraagt op je op kantoor wilt komen. En daar krijg je het slechte nieuws, wegens bezuinigingen komt jouw functie te vervallen. En dat betekent dat je na jaren van trouwe dienst nu toch echt ontslagen wordt. En wat je ook probeert, er valt in dit geval even niets aan te veranderen. Je hebt nog een flink aantal jaren te gaan op de arbeidsmarkt, dus je moet op zoek naar een nieuwe baan. Maar hoe ga je deze eigenlijk vinden?

Werk aan je presentatie

Eerst is het belangrijk dat jij jezelf even de tijd geeft om bij te komen om het ontslag te verwerken. Dit kan namelijk veel emoties met zich meebrengen. En om een nieuwe begin te maken, is het verstandig om eerst het oude hoofdstuk af te sluiten. Zorg dat je voldoende ontspant, doe veel leuke dingen en zorg dat je niet in een negatieve spiraal terechtkomt.

 

Na verloop van tijd zal je merken dat je weer klaar bent om de schouders er weer onder te zetten en sollicitaties te gaan versturen. Focus je daarom eerst op je presentatie. Werk je cv bij en geef deze mooi vorm. Zorg dat je een leuke, positieve sollicitatiebrief schrijft om op te vallen bij je nieuwe werkgever. Online vind je genoeg tips die je kunnen helpen om positief op te vallen tussen alle brieven. Als je wordt uitgenodigd voor een gesprek is dat natuurlijk helemaal top. Zorg daarom van tevoren ook dat je er helemaal fris en verzorgd uitziet. Ga desnoods even naar de kapper en kijk of je een nieuwe outfit van een van je vrienden kunt lenen als je het budget even niet hebt.

 

De kracht van LinkedIn

Sommigen mensen hebben een afkeer van social media en willen er dan ook helemaal niets mee te maken hebben. Maar als je op zoekt bent naar een nieuwe baan, raden wij je toch echt aan om gebruik te maken van LinkedIn. Het is namelijk zo dat 80% van de werkzoekenden een baan vindt via dit platform. Binnen een paar minuten kan je al een profiel aanmaken en aangeven binnen welke branche je een baan zoekt. Zie LinkedIn als een online openbaar cv, vul dit daarom dan ook zo compleet mogelijk in. Je zal zien dat mensen je profiel bekijken en wellicht ontvang jij binnenkort dan wel een bericht van een recruiter in je inbox over een geschikte functie.

 

Een positieve draai met outplacement

Weet je nog niet zo goed wat voor baan je zoekt? Of vind je het lastig om opnieuw op zoek te gaan naar een baan? Dan kan outplacement na ontslag ook een goede optie voor je zijn. In dit geval ga je in gesprek met een specialist over wat je sterke punten zijn en welke functies bij jou passen. Als je hier eenmaal duidelijk over hebt, krijg je hulp bij het zoeken naar vacatures en de sollicitaties zelf. Word je aangenomen? Dan krijg je nog begeleiding tot en met de proeftijd, zodat je deze ook ontspannen door kunt komen. Op naar een nieuwe carrière!