Veel mensen zien BOA vacatures voorbij komen en vragen zich af wat het werk precies inhoudt. Een BOA, ofwel Buitengewoon Opsporingsambtenaar, heeft een bijzondere en belangrijke rol in onze samenleving. Het is een functie die uitdaging biedt en een grote bijdrage levert aan de veiligheid en leefbaarheid op straat.

 

De werkzaamheden van een BOA

Een BOA werkt voornamelijk in de openbare ruimte en houdt toezicht op de naleving van allerlei regels en wetten. Dit kan gaan over zaken als illegale vuilstort, verkeerd geparkeerde auto’s of het aanspreken van mensen die overlast veroorzaken. Een BOA heeft de bevoegdheid om boetes uit te delen en in bepaalde situaties zelfs personen aan te houden. Daarnaast heeft een BOA ook een signalerende functie. Ze geven bijvoorbeeld door aan de gemeente als er veelvuldig ergens afval wordt gedumpt.

 

De voordelen van het werk als BOA

Werken als BOA betekent dat je actief bijdraagt aan een veiligere en schonere leefomgeving. Je hebt veel contact met mensen en kunt echt het verschil maken in de buurt. Je werkt vaak buiten, waardoor je niet de hele dag op kantoor zit. Elke dag is anders en dat zorgt voor afwisseling en dynamiek in je werk. Bovendien biedt het werk als BOA doorgroeimogelijkheden en kun je jezelf blijven ontwikkelen door het volgen van aanvullende cursussen en trainingen.

 

De uitdagingen om als BOA te werken

Hoewel het werk als BOA veel voordelen heeft, kent het ook zijn uitdagingen. Je kunt te maken krijgen met weerstand van mensen die je aanspreekt op hun gedrag. Soms kunnen situaties escaleren en is het belangrijk dat je de rust bewaart en professioneel blijft. Het vereist stevigheid om op zulke momenten je mannetje te staan. Daarnaast kan het werk soms emotioneel zwaar zijn, bijvoorbeeld als je te maken krijgt met ernstige overtredingen. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen betrokkenheid bij je werk en het behouden van professionele afstand. Het werk als BOA is dus zeker niet voor iedereen weggelegd, maar voor degenen die deze uitdaging aangaan, biedt het een unieke kans om een positieve impact te hebben op de samenleving.