Wanneer je wordt ontslagen is dit een hele klap. Zowel de werkgever als de werknemer hebben hier last van om verschillende redenen. Er zijn een aantal dingen die je kunt om deze periode sneller en beter door te komen. Kijk met ons mee en laat je inspireren. Arbeidsrecht advocaat Amsterdam helpt je graag met raad en daad op juridisch gebied.

Blijf niet stilstaan

Een van de dingen die mensen vaak doen wanneer ze ontslagen zijn, is te lang blijven hangen in de problemen. Ze richten zich niet op de nieuwe dingen die er gaan komen. Ga kijken wat je wilt doen, welke baan komt er voor jou aan? Trek het je ook niet te persoonlijk aan, een baan bepaalt niet wie je bent. Ga kijken hoe je het probleem kunt aanpakken.

Wees niet negatief

Het is heel gemakkelijk en begrijpelijk om boos te worden op je oude werkgever en hem of haar door de modder te sleuren (in figuurlijke zin). Dat is een veel gemaakte fout. Je kunt beter positief proberen te zijn, want op die manier zul je sneller door de situatie heen komen. Natuurlijk mag je er wel even wat tijd aan besteden en erover praten met familie en vrienden. Het is toch een verlies wat je moet verwerken. Maar na een tijdje zul je zien dat je met een positieve focus veel verder komt en ook snel weer een nieuwe baan hebt.

Tijdens het ontslaggesprek

Blijf zitten tijdens het gesprek, loop niet boos weg. Vraag de werkgever het hemd van het lijf over: ontslagvergoedingen, regelingen en referenties. Het zijn zaken die nodig zijn en handig zijn bij een nieuwe baan.

Aanvechten van een ontslag

Wanneer je vindt dat een ontslag onterecht is, dan kun je het in veel gevallen aanvechten. Een Arbeidsrecht advocaat kan je helpen om je inzicht te krijgen in je juridische situatie. Deze juridisch expert kan je ook helpen om het ontslag aan te vechten of een eventuele ontslagvergoeding te krijgen.

Welke stappen nemen tijdens de nasleep?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om sneller door de nasleep van het ontslag te komen:

  • Raadpleeg een psycholoog indien nodig (sneller emoties verwerken)
  • Schrijf nieuwe sollicitatiebrieven voor vacatures (bezig zijn met de toekomst)
  • Wees altijd positief in je geschreven communicatie
  • Praat positief over je vorige werkgever, maar blijf realistisch over het ontslag

Conclusie

Een ontslag hakt erin en kan behoorlijke consequenties hebben voor je privéleven. Natuurlijk is er vrijwel voor ieder probleem een oplossing. We raden je dan ook aan om niet te blijven hangen in negatieve gevoelens en deze zeker niet te ventileren in sollicitatiegesprekken of -brieven. Roep de hulp van een advocaat arbeidsrecht in als dit nodig is.