Als piloot heb je een grote verantwoordelijkheden, je zult mogelijk veel passagiers vervoeren of grote hoeveelheden goederen. Het is dan ook van groot belang dat je goed kunt vliegen en de verantwoordelijkheden aankunt. Daarom zijn de toelatingseisen voor de pilootopleiding ook streng.

Vliegen leer je natuurlijk tijdens de opleiding. Maar voorafgaand aan de opleiding gelden enkele eisen, deze vind je in onderstaand overzicht.

Fysieke eisen

Om de pilootopleiding te kunnen volgen moet je aan enkele fysieke voorwaarden voldoen:

  • Voor het starten van de opleiding geldt een minimum leeftijd van 16 jaar. Bij de start van de opleiding moet je minimaal 17 jaar oud zijn, zodat je vanaf je 18e levensjaar de brevetten kunt halen.
  • Je ogen hebben een maximale afwijking van -6 tot +5 en je bent niet kleurenblind.
  • Je bent medisch goedgekeurd voor het medisch certificaat klasse 2.

Het medisch certificaat klasse 2 krijg je na het medische onderzoek, tijdens het voortraject van de opleiding.

Meerdere vooropleidingen mogelijk

Voor de pilootopleiding is er geen specifieke vooropleiding vereist. Het is wel belangrijk dat de Nederlandse en Engelse taal weinig problemen voor je bieden. Daarnaast is het handig als je enige basiskennis hebt van wiskunde en natuurkunde.

Vliegaanleg testen

Een piloot worden kan niet iedereen, je hebt er wat aanleg voor nodig. Tenslotte zou je zelf ook niet bij een brokkenpiloot in een vliegtuig willen zitten. Tijdens de selectieprocedure test de trainer of je aanleg hebt om te vliegen of je over de potentie beschikt om piloot te worden.

Psychologisch onderzoek en medische keuring

Voorafgaand aan de pilootopleiding onderga je een psychologisch en medisch onderzoek.

Psychologische testen

Tijdens het psychologische onderzoek komen je technisch inzicht, leiderschapskwaliteiten, vaardigheid om beslissingen te nemen en stressbestendigheid aan bod. Bij de tests komt onder andere naar voren of je logisch en systematisch denkt en of je goed kunt samenwerken.

Medische controles

Voordat je mag gaan vliegen wordt er een wettelijke vliegmedische keuring uitgevoerd. Hierbij kijkt een specialist naar je longinhoud, je zicht, je gehoor, de gezondheid van je hart en de bloedwaardes. Deze medische keuring moet iedere 60 maanden verlengt worden, wanneer je ouder bent dan 40 jaar, dan moet dit iedere 2 jaar. Ben je ouder dan 50 jaar, dan moet je ieder jaar gekeurd worden.

Heb je alle stappen doorlopen en aan de criteria voldaan? Gefeliciteerd je kunt piloot worden! Meld je snel aan voor de opleiding.