Een whiplash wordt veroorzaakt door een verrekking van de nekspier. Wanneer er een plotselinge enorme druk op de achterkant van de nek wordt geforceerd kan je nekspier deze druk niet aan, met alle gevolgen van dien. In deze blog bespreken we de whiplash en wat voor gevolg het heeft op jouw leven.

Oorzaken van een whiplash

Er zijn verschillende oorzaken van een whiplash. De meest voorkomende is de kop-staartbotsing in het verkeer. Vooral bij stoplichten komt dit helaas vaak voor, maar ook in de file ben je niet veilig. Wanneer iemand op zijn telefoon kijkt en niet oplet, dan heb je er zo een te pakken. Ook zien we bij turners vaak een vorm van whiplash ontstaan bij een foute landing waarbij de rug en nek een harde klap krijgen. 

Symptomen van een whiplash

Een whiplash doet in het begin erg veel pijn aan de nek en rug. Na een lange revalidatie, kunnen er problemen ontstaan die niet snel zomaar weg gaan. Denk hierbij aan concentratieproblemen, vergeetachtigheid, hoofdpijn en duizeligheid. Deze cognitieve problemen kunnen alleen verholpen worden door cognitieve therapie en veel geduld. 

De schade

Een whiplash brengt veel problemen met zich mee, en niet alleen maar fysiek. Omdat je waarschijnlijk lange tijd niet kan werken of zelfs invalide raakt, mis je veel inkomsten van je huidige baan. Jouw verzekering kan je hierbij helpen, maar toch is het mogelijk dat je in financiële nood komt. We wijzen je graag op: letselschade whiplash. Wanneer een whiplash is veroorzaakt door een aanrijding of ernstig ongeval, dan heb je in de meeste gevallen recht op schadevergoeding. Soms heb je hier een advocaat voor nodig, omdat het moeilijk kan zijn aan te tonen wie schuldig is aan de aanrijding. Wel geldt bij een (whiplash) aanrijding in de meeste gevallen dat de achterste auto fout zit. Met genoeg ruimte tussen de auto’s, kunnen de meeste ongevallen namelijk voorkomen worden. Gelukkig zijn er veel mensen die wél hun leven weer kunnen oppakken na een whiplash. Je carrière komt dus niet gelijk in gevaar, maar wees bewust van het nodige revalidatieperiode dat voor iedereen anders is.