Wil je graag aan de slag gaan als brandwacht voor een bedrijf of overheid? Je kunt niet zo maar aan het werk als brandwacht. Je dient niet alleen fysiek en mentaal in goede staat te verkeren om dit beroep goed uit te kunnen oefenen. Je moet ook nog eens de juiste certificaten en diploma’s in je bezit hebben. Welke dat zijn, hebben we in deze blog voor je uiteengezet.

Brandwacht en brandweer

De brandwacht is van oorsprong iemand die de basisopleiding van de brandweer heeft gevolgd. Deze opleiding bestaat uit 4 kerntaken, namelijk ten eerste, het bestrijden van brand. Dit spreekt voor zich, maar wij zijn graag zo volledig mogelijk. Ten tweede, het verschaffen van technische hulpverlening. Ten derde dien je te leren hoe je correct moet handelen in het geval van ongevallen met gevaarlijke stoffen. Ten slotte wordt je geleerd hoe je op een juiste manier assistentie kunt leveren bij waterongevallen.

Deze opleiding duurt ongeveer een jaar waarbij je de kerntaken gefaseerd worden geleerd.

Moderne samenstelling van de opleiding

De opleiding is doordat het aantal vrijwilligers bij de brandweerkazerne is afgenomen, lastiger te volgen bij de brandweer zelf. Daarom dat er diverse bedrijven zijn die zich richten op het opleiding van brandwachten. De opleiding wordt opgebouwd uit verschillende modules, namelijk:

  • De module repressie
  • De module levensreddende handelingen
  • De module persoonlijke bescherming

Desalniettemin zijn er ook andere manieren waarop je je certificaten kunt halen waarmee je vervolgens inzetbaar bent als brandwacht.

Eigenschappen

Er zijn diverse eigenschappen die je dient te hebben voordat je überhaupt met een training begint. Het belangrijkste is namelijk dat je beschikt over de diverse kwaliteiten die nodig zijn om je werk als toekomstig brandwacht goed uit te kunnen voeren. Een paar van deze eigenschappen zijn dat je stressbestendig moet zijn, flexibel moet zijn ingesteld, onafhankelijk bent, kritisch kunt nadenken n vooral confrontaties durft aan te gaan.