Het doormaken van een scheiding is meestal een zeer heftig proces voor de betrokken partijen. Laten we niet vergeten dat mensen vaak meerdere jaren samen hebben geleefd en zeer veel dingen gedeeld. Wanneer de verschillen zo groot zijn (dat kan op elk vlak voorkomen, meerdere redenen hebben) dat er niet meer samengeleefd kan worden, dan is het moment in veel huwelijken aangebroken dat het niet anders kan dat er een scheiding uitgesproken wordt. We vertellen je er meer over in deze blog. By the way, wanneer je inderdaad wilt scheiden, dan zal naam advocaten je zeker helpen. 

Is een echtscheidings advocaat verplicht? 

Wanneer je gaat scheiden en je hebt samen kinderen, dan is het verplicht om een echtscheidingsadvocaat in de arm te nemen. Het moet natuurlijk goed geregeld worden in een plan over waar de kinderen verblijven en ga zo maar door. Daar moet een rechter uiteindelijk de handtekening onder zetten. Dit plan kan alleen door een advocaat aan de rechter worden aangeboden. Dus in dit geval is een advocaat verplicht. 

Daarnaast is het zo dat het goed is om jezelf te laten vertegenwoordigen in een juridisch proces, omdat de hele situatie nogal emotioneel beladen kan zijn. En je wilt juist een emotioneel onafhankelijke kijk op de juridische werkelijkheid. De advocaat biedt je deze. 

Mediation als alternatief voor de echtscheidings advocaat 

Er bestaat een alternatief voor de echtscheidings advocaat, namelijk mediation. Dat is in feite een serie gesprekssessies waarin een mediator een objectieve en onafhankelijke gespreksleider is. Het doel van de gesprekken is (aanstaande) ex-partners naar een oplossing te helpen die voor beide partijen werkbaar is. We hebben het dan vaak over een consensus, naar het goede Nederlandse poldermodel. Het voordeel van een mediator is dat de kosten voor de bemiddeling een stuk lager liggen in vergelijking met het tarief dat de echtscheidingsadvocaat in rekening brengt. 

Wil je meer weten over de diensten van een letselschadeadvocaat of een mediator, dan raden we je aan om eens contact op te nemen met naamadvocaten.