Een normale echtscheidingsprocedure zou niet voor elk koppel goed zijn. Voor de meerderheid van de koppels die op zoek zijn naar een scheiding in een minder stressvolle, meer op samenwerking gerichte situatie, zou je moeten nadenken over bemiddeling. Wat zijn de belangrijkste voordelen van bemiddeling? Hoe weet je of bemiddeling het beste bij jouw behoeften past?

Een normale echtscheidingsprocedure zou niet voor elk koppel goed zijn. Voor de meerderheid van de koppels die op zoek zijn naar een scheiding in een minder stressvolle, meer op samenwerking gerichte situatie, zou men moeten nadenken over bemiddeling. Wat zijn de belangrijkste voordelen van bemiddeling? Hoe weet je of bemiddeling het beste bij jouw behoeften past? De praktische voordelen van bemiddeling zijn talrijk, te beginnen met de unieke mogelijkheid voor een koppel om samen te werken binnen een meer constructieve en ondersteunende methode dan naar de rechter te gaan. Het is ontworpen voor mannen en vrouwen die na hun echtscheiding vrienden zullen blijven en die persoonlijk goed met elkaar kunnen communiceren om hun verschillen met elkaar te verzoenen.

Bemiddeling bespaart het koppel vaak geld en zorgt voor een voor beide partijen aanvaardbare oplossing. Als een van beide partijen teleurgesteld is in de voortgang of de gevolgen van de bemiddeling, kunnen zij te allen tijde stoppen met de bemiddeling en doorgaan met een traditionele echtscheidingszaak in de rechtszaal. Ook al is het niet nodig om een advocaat in te huren, beide partijen zijn zeker in staat om bij elke bemiddelingsbijeenkomst een advocaat bij zich te krijgen. Een groot aantal bemiddelaars is daarnaast ook nog eens advocaat, en is dus goed op de hoogte van de beleidslijnen voor echtscheidingszaken.

De bijeenkomsten worden in overeenstemming met jouw behoeften georganiseerd, in plaats van de gerechtelijke dagen die zich op elk moment kunnen voordoen en die kunnen leiden tot een onderbreking van andere aspecten van het leven van het koppel. Als het erop aankomt een bemiddelaar uit te kiezen, moeten ze met zorg worden gekozen, en er zijn tal van functies die je nodig hebt om na te gaan of er sprake is van een kandidaat-bemiddelaar. Als de bemiddelaar competent is, kan hun ervaring, en wat voor moeilijkheden zij bemiddelen, allemaal voorwaarden zijn. Het kan ook nodig zijn om uit te vinden hoeveel dit voor jou zou kunnen betekenen en hoeveel ontmoetingen voor een koppel gebruikelijk zijn in de aanpak van het bemiddelingsproces.

Mocht je vragen hebben, dan kun je het beste contact opnemen met een bemiddelaar. Zij kunnen jouw omstandigheden evalueren en je adviseren of bemiddeling aan jouw behoeften kan voldoen.