Er is veel wat de moeite waard is om te doen op zee. Veel werkzaamheden zijn relatief onbekend voor mensen op het land. We gaan je daarom in deze blog een aantal leuke jobs uitleggen die je kunt doen. Lees snel verder en doe er je voordeel mee!

Hoe kun je werken op zee?

Zoals het ook met banen op het land gaat, zul je niet zomaar aan de slag kunnen op zee. Er moet wel een korte cursus of opleiding gevolgd worden. Zo alleen kun je op een professionele manier aan de slag. Wanneer je bijvoorbeeld wilt werken in de offshore crane maintenance dan moet je hiervoor een opleiding volgen die ingaat op de technische aspecten. Ook een veiligheidsmodule moet gedaan worden, deze bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Overlevingstechnieken
  • Persoonlijke veiligheid
  • Welzijn van je collega’s bewaken
  • EHBO
  • Brandblustechnieken

Dit is allemaal onderdeel van de opleiding waarmee je kunt werken in de offshore.

Tal van functies die je kunt doen

Er zijn een aantal gewilde functies te vervullen op zee. Je moet dan denken aan:

Stuurman en matroos

In feite is de stuurman een assistent van de kapitein. In deze functie kun je leiding geven aan matrozen en zorg je dat het veilig is op het schip. Schoonmaakwerkzaamheden worden ook gecoördineerd door de stuurman. Matrozen vallen onder de stuurman en doen allerlei werkzaamheden, zoals opruimen en onderhoud van het schip.

Schipper of kapitein

Een kapitein of schipper heeft de leiding over het schip. Als schipper moet je goed kunnen communiceren en leidinggeven. Je moet een schip zien als een drijvende zaak, een bedrijf, of welke naam je er ook aan wilt geven. Daar komt de nodige administratie bij kijken. Als kapitein moet je dit goed in de gaten houden.