Het vinden van een baan kan soms een behoorlijke opgave zijn. Niemand houdt ervan om dagelijks op internet te kijken, alle uitzendbureaus langs te gaan en vervolgens talloze sollicitatiebrieven te versturen. Begrijpelijk. Maar hoe zorg je er dan voor dat je zo snel mogelijk een baan kunt vinden. Met de tips, beschreven in dit artikel, laten we zien hoe je met succes een baan in de bouw kunt vinden. We geven geen garanties, maar beloven je dat deze tips de zoektocht makkelijker maken.

Praat met jan en alleman

Laat iedereen weten dat je opzoek bent naar een nieuwe baan. Praat met mensen en vraag of ze nog iemand kennen die in de bouw werkt. Noem het gerust netwerken. Is praten niet helemaal je ding? Geen zorgen, deel het dan via je sociale netwerken. Je zult zien dat mensen weer iemand kennen waar jij mogelijk wat aan hebt. Het komt vaak voor dat mensen een nieuwe baan vinden via hun netwerk. In eerste instantie denk je ‘ach, dat levert toch niks op’, maar je zult verbaast zijn. Wie niet waagt, wie niet wint zeggen we altijd.

Schrijf geen cliché sollicitatiebrief

Bedrijven ontvangen dagelijks nieuwe sollicitaties, zo ook bouwbedrijven. Schrijf je een sollicitatiebrief waarin je hetzelfde vermeldt als elke andere sollicitant dan gaan ze je waarschijnlijk niet uitnodigen voor een gesprek. Probeer duidelijk aan te geven dat jij geschikt bent voor deze baan en waarom. Maak geen valse beloftes en probeer zo duidelijk en overtuigend mogelijk aan te geven wat je voor het bedrijf kunt betekenen. Eventueel kan het helpen om bij een bedrijf naar binnen te stappen. Hiermee kun je slagen of afgewezen worden, maar de meeste bouwbedrijven kunnen het waarderen wanneer je het lef hebt om ongevraagd je gezicht te laten zien. 

Online bouwvacatures bekijken

De kans is groot dat je het internet in de gaten houdt om nieuwe vacatures te zoeken. Goed, blijf dit vooral doen. Realiseer je wel dat je droomvacature waarschijnlijk niet snel zal komen. Wanneer je in een sector zit waarin het lastig is om een baan te vinden zoals bijvoorbeeld elektricien of schilder probeer dan je eisen wat bij te stellen door bijvoorbeeld bereidt te zijn om een langere afstand af te leggen en dus langer in de auto zit. Ondanks dat je misschien weinig moed hebt om alle vacaturewebsites af te gaan, raden we je aan dit wel gewoon blijven te doen. Een ruim aanbod van vacatures in de bouw vind je hier.