Het kan voorkomen dat je na verloop van tijd door je baas (tijdelijk) naar het buitenland wordt gestuurd om daar je werkzaamheden uit te voeren. Of je hebt zelf gezocht naar een nieuwe baan in het buitenland. Dit is een spannende nieuwe tijd, omdat je in dit geval te maken krijgt met een nieuwe omgeving, eventuele andere werkzaamheden en je vrienden en familie zijn nu een stuk verder weg. Geef daarom jezelf even de tijd om te wennen aan je nieuwe leven in het buitenland en probeer je oude leven weer zo snel mogelijk op te pakken. Zo zal je zien dat jij je na verloop van tijd ook thuis gaat voelen in je nieuwe omgeving.

Geef het de tijd

Het klinkt misschien wat cliché, maar het is ten eerste belangrijk om jezelf even de tijd te geven om aan alles te wennen. Dit geldt zowel voor de werkzaamheden als de rest van je nieuwe leven. Het duurt nou eenmaal een paar weken voordat je gewend bent aan alles, nieuwe vrienden maakt en überhaupt de weg kent in de omgeving. De eerste maand is dus even een spannende tijd waar je even doorheen moet. Daarom is het belangrijk om het zo aangenaam mogelijk voor jezelf te maken. Ga in het geval van onduidelijkheden over je werk in gesprek met je baas, doe leuke dingen en ga ook in op de uitnodigingen van je collega’s als ze je vragen om een drankje te gaan drinken na werktijd.

 

Pak je oude leventje weer op

Om te wennen aan je nieuwe leven in het buitenland, is het ook verstandig om de dingen die je in Nederland deed zoveel mogelijk weer op te pakken. Sportte je altijd minstens drie keer per week? Ga dan ook op zoek naar een sportschool bij jou in de buurt. Speelde je in een band? Kijk dan of jij je aan kunt sluiten bij een band bij jou in de buurt. De vertrouwde activiteiten weer oppakken is niet alleen goed om je sneller thuis te voelen, maar ook om sociale contacten op te bouwen.

 

Praat met een psycholoog

Helpen bovenstaande tips (nog) niet? Dan is het ook een optie om in gesprek te gaan met een expat psycholoog. Deze specialist werkt en woont ook vaak zelf in het buitenland en weet hierdoor precies hoe jij je voelt en tegen welke problemen je aan kunt lopen. Voor het gesprek hoef je geen verre reis te maken, dit kan gewoon via Skype, FaceTime of Whatsapp vanuit je huis of hotel. En de gesprekken zijn gewoon in het Nederlands, zodat jij alle gelegenheid krijgt om je uit te drukken.